TURIZAM365

Na otoku Pagu, „Otoku kamena“ ili „Mjesečevom otoku“ s više od 2 500 sunčanih sati godišnje, susrećemo spoj tradicije i modernog turizma koji, unatoč svojim očitim prednostima, nerijetko postavlja izazove u očuvanju okoliša. Otok Pag, poznat po svojoj ljepoti, bogatoj kulturnoj baštini i izvanrednim prirodnim resursima, u posljednjem desetljeću doživio je pravi turistički procvat.

Njegovi su potencijali mnogobrojni sakralni objekti, iznimna arhitektura i povijest, posebnost prirodnih ljepota, paška tradicija i običaji, te vrhunska i iznimna gastronomija i vinska ponuda kao i njegov prostor i infrastruktura.

 

Povezujući njegove potencijale i prostor moguće je ostvaritri inovativnost i proširiti turističku ponudu u cilju jačanja turističke ponude , održivosti i razvoja i proširenja turističke sezone.

S obzirom na porast broja posjetitelja, jedan od većih izazova je kako uskladiti turizam život i razvoj domaćeg stanovništva te očuvanje prirode. Kako kroz 12 godišnjih mjeseci rasporediti postojeće turističke potencijale ( kulturne, prirodne, gastronomske, pokazati tradiciju i običaje i dr ) , i sačuvati prirodu, prostor i ljude te osigurati uravnotežen razvoj .

Trend prekomjerne urbanizacije negativno utječe i ugrožava najvrjednije što imamo, relativno nezagađenu i netaknutu prirodu s bogatom bioraznolikošću.

Velik izazov turizma je održavanje ravnoteže između ekonomske koristi i zaštite okoliša. Stoga je cilj otvoriti konkretna pitanja o održivosti paškoga turizma i inovativnim rješenjima koja potiču održivost u svim segmentima turističkoga djelovanja. Kako na tom otoku, koji doista nudi obilje mogućnosti za različite vrste turizma ( kulturni , aktivni- sportski, eno-gastro, nautički, konferencijski, zdravstveni), postići ravnotežu između ekonomije i zaštite okoliša, kolika je važnost edukacije o načinima na koje postižemo održivost, kako za sve turističke djelatnike, tako i za domicilno stanovništvo, pa i turiste, kako bazirati održiv turistički model na uključivanju cijele zajednice, neke se od teme kojima će se baviti ova konferencija.

10,00h PRELIMINARNI PROGRAM:

-       Pozdravne riječi

10,00 Pozdravni govori

Direktorica i glavna urednica Zadarskog tjednika Jasna RUMORA

Gradonačelnik Grada Paga Ante FABIJANIĆ

Župan Zadarske županije Božidar LONGIN tbd

Državni tajnik Ministarstva turizma Tonći GLAVINA tbd

10,20 prezentacija „Nova europska omotnica i paket mjera za turističko ulaganje na otocima“ – Dominik Paparić, ravnatelj Uprave za otoker Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije

10,40 Prezentacija – „Pag-grad Božjeg dodira-vjerski turizam“, Vesna Karavanić,direktorica TZ Grada Paga

11,00 prezentacija – „Kako smo dobili Green certifikat“ – Rudi Grula, direktor TZ Međimurske županije

11.15

Panel diskusija 1: „Potencijai razvoja regionalnog 365 turizma prilike i izazovi“

Sudionici:

Ivan Dabo, gradonačelnik Grada Novalje

Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga

Dominik Paparić, ravnatelj Uprave za otoke MRRFEU

Predrag Rukavina, načelnik Općine Povljana

Šime Gligora, načelnik Općine Kolan

12,00     Pauza za kavu

12,15  

Prezentacija – „Razvoj outdoor turizma za 365 turizam“, Marina Šćiran Rizner, direktorica TZ Grada Novalja

12,30

Prezentacija: Aminess Avalona Camping Resort 5*, premium proizvod za razvoj destinacije

  • Uvod o Aminessu, Matko Branković – Voditelj odnosa s javnošću Aminess Hotels & Resorts
  • Aminess Avalona Camping Resort prezentacija – Tatjana Glamatović, direktorica kampa Aminess Avalona Camping Resort

12,45

Panel diskusija 2: „Kako postići turističku održivost uključivanjem cijele lokalne zajednice?“ PRIMJERI I IDEJE

Sudionici:

Vesna Karavanić, direktorica TZ Grada Paga

Neven Tičić. Direktor TZ Općine Povljana

Marija Pećirko, ravnateljica Srednje škole Bartula Kašića Pag

Sabina Gligora Sabalić. Direktorica Tz Općine Kolan

13,30 Završetak konferencije

13,40 Obilazak Muzej čipke, Benediktinski samostan za sve sudionike i nakon obilaska druženje   uz catering i piće u atriju Kneževa dvora

 

Regionalna konferencija TURIZAM 365 - ODRŽIVOST I INOVATIVNOST OTOKA PAGA će se održati 25. travnja 2024. godine  u gradu Pagu, u Kneževom dvoru u organizaciji Zadarskog tjednika.

Konferencija se održava uz podršku Ministarstva turizma i Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, te Grada Paga, Grada Novalje, Općine Kolan i Općine Povljana, a Vaše mjesto obavezno rezervirajte ovdje.