Obližnje destinacije

Lunske masline

massLun je najsjevernije mjesto otoka Paga i prirodni rezervat maslina. Na oko 23 hektara površine izraslo je oko 80 000 maslina te oko 1.500 stabala „Oblica" što svojim rastom daju isprepletenost oblika kamena i drva te tako stvaraju zanimljivu formu i nadrealističku konturu drva.
Ovakve lokacije, kao što je Lun, postoje još na samo dva mjesta u svijetu i to u Izraelu i Grčkoj.

 

 

 

Nacionalni park Pakelica

paklenicaNacionalni park Paklenica se nalazi na primorskoj padini južnog Velebita. Obuhvaća područje bujičnih tokova Velike i Male Paklenice, njihove prepoznatljive kanjone koji su okomito urezani u južne padine Velebita te širi okolni prostor. Na površini od 95 km2 nalazi se mnogo geomorfoloških pojava i oblika, raznolik biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici te netaknuta priroda. Najviši vrhovi su Vaganski vrh 1 575 m te Sveto brdo 1 753 m; a cijelo područje NP Paklenica proglašeno je zaštićenim područjem 19. listopada 1949.g.

Za više informacija posjetite službene stranice parka : http://www.paklenica.hr/

 

 

 

Nacionalni park Krka

krkaKrka je prirodni i krški fenomen, sastoji se od sedam sedrenih barijera s ukupnim padom od 242 m. Najposjećeniji dijelovi Nacionalnog parka Krka su Roški slap i Skradinski buk. Roški slap je naziv za prostrano slapište koje čine 22,5 m visoki glavni slapovi te mnogo rukavaca, kaskada i sedrenih otoka. Dok je Skradinski buk jedan od najljepših i najdužih slapova na rijeci Krki, a spada i u najpoznatije prirodne ljepote Hrvatske. I životinjski svijet je vrlo bogat i raznolik s brojnim edemičnim, rijetkim i ugroženim vrstama, dok biljni svijet broji 860 vrsta.

Za više informacija posjetite službene stranice parka: http://www.npkrka.hr/

 

 

Nacionalni park Kornati

kornatiKornatsko otočje, zasebna je otočna skupina u središnjem dijelu hrvatskog dijela Jadranskog mora, rasprostire se na površini od oko 320 km2 i uključuje oko 150 otoka, otočića i hridi. Ovaj najrazvedeniji otočni sklop u Jadranskom moru, obuhvaća cak 12 % svih otoka hrvatskog Jadrana, na tek 1 % ukupne površine hrvatskog teritorijalnog mora.

Za više informacija posjetite službene stranice parka : http://www.kornati.hr

 

 

 

 

Nacionalni park Plitvice

plitviceIzmeđu osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj ovaj park je jedan od najposjećenijih i najistaknutijih. Još davne 1979. godine ovaj park je među prvima u svijetu uvršten u Popis svjetske baštine ( UNESCO). Bogatstvo Plitvičkih jezera čine sedrotvorni slapovi, svjetski poznati šesnaest kaskadnih jezera, bogatstvo geomorfoloških oblika, staništa šuma i travnjaka, flore i faune, kulturne baštine te turističke ponude najvećeg i najstarijeg hrvatskog nacionalnog parka.

Za više informacija posjetite službene stranice parka : http://np-plitvicka-jezera.hr/hrv/

 

 

 

NP Sjeverni Velebit

velebitPodručje Sjevernog Velebita proglašeno je nacionalnim parkom 1999.godine zbog izrazite raznolikosti krških fenomena, bogatstva živog svijeta i iznimnih prirodnih ljepota na relativno malom prostoru površine 109 km2. Unutar parka nalazi se strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi u kojima je do sada otkriveno više od 150 jama; najpoznatija je Lukina jama koja je jedna od najdubljih u svijetu, a otkrivena je 1999.godine. u sklopu parka nalazi se i nekoliko botaničkih rezervata te poznati Velebitski botanički vrt.

Za više informacija posjetite službene stranice parka : http://www.np-sjeverni-velebit.hr/

 

 

 Zadar - Morske orgulje

orguljeAutor Morskih orgulja je ing. Nikola Bašić, koautori su dipl.ing. Ivica Stramać (zvuk); dr.prof. Vladimir Andročec (hidraulika) te orguljarski atelier Heferer ( projektant i ugađanje svirala). One čine sastavni dio obalnog zida na dijelu rive ispod tzv. bijele kuće. Riva je na tom dijelu kaskadno denivelirana u dužini od 75 m; a na svakom nivou u rivu su ugrađene cijevi različitog promjera koje pod utjecajem mora „ispuštaju" različite zvukove. Akusičar i glazbenik Ivica Stamać je složio sedam zvukovnih klastera od 2 durska akorda ( G i C6) koji se izmjenjuju, skalinade. Izbor akorda i tonova napravljen je na matrici klapske pjesme.

 

 

Zadar - Pozdrav suncu

sunceNeposredno uz Morske orgulje nalazi se turistička atrakcija i još jedna posebnost Zadra koju treba vidjet a to je Pozdrav suncu. On se sastoji od 300 višeslojnih staklenih ploča koje su postavljene u istoj razini s kamenim popločenjem rive u obliku kruga promjera 22 m. Gledajući s zapadne strane okolo se nalaze i ostali planeti Sunčevog sustava; njihova veličina i veličina ploče Sunca su proporcionalne kao i udaljenost središta svake ploče same za sebe,no oboje istovremeno nisu. Ploče s fotonaponskim modulima okružuje kromirani prsten u koji su upisna imena zadarskih svetaca.